7-daagse kunstreis naar Wenen

Wanneer?Van zondag 15 oktober tot en met zaterdag 21 oktober 2023
Prijs€1520,-
Toeslag eenpersoonskamer€275,-

Ga met me mee op deze aantrekkelijke en interessante 7-daagse kunstreis naar Wenen. We vliegen zondag 15 oktober van Brussel naar Wenen. Daar verblijven we 6 nachten in een prima, centraal gelegen hotel (NH Danube City Hotel). Tijdens deze reis krijgt u een afwisselend kunstaanbod voorgeschoteld. Natuurlijk bezoeken we de grote musea (Kunst Historisches Museum, Leopold museum, Mumok, Albertina collectie en het Belvedere), maar we bekijken ook bijzondere kerken, de gebouwen van Otto Wagner, het design van Hoffmann, de contrasterende gebouwen van Aldolf Loos en Friedensreich Hundertwasser, het Secessiongebouw, de rococo paleizen en de werken van Schiele en Klimt die verspreid zijn over verschillende locaties van de stad.

Van maandag tot en met zaterdag beschikt u over de 6 daagse Wenenpas. Deze pas kost in 2023 €194 en is inbegrepen in de prijs. De pas geeft toegang tot de meeste musea en bezienswaardigheden. In combinatie met een reservering scheelt dat ook veel wachttijd in de rijen om een museum te bezoeken. Daarnaast kun je de pas ook nog gebruiken voor de zg. hop-on, hop-off bus (toeristenbus). De laatste dag, zaterdag 21 oktober, maken we gebruik van een bus en bezoeken we twee bijzondere locaties aan de buitenzijde van de stad. Vervolgens brengt de bus ons naar het vliegveld voor de terugreis.

Om de kwaliteit van de reis te waarborgen limiteren we de deelname op 25 personen. Meer mensen rondleiden in de musea is niet prettig. Bij de vorige reizen werd de groep steeds gesplitst. Dat is ook nu weer een optie. We hebben echter ook een audiosysteem ter beschikking met “oortjes” zodat u in de musea niet naast me hoeft te staan om het verhaal goed te kunnen horen. Ook in het drukke centrum is het systeem van oortjes een uitkomst.

 • De inhoudelijke begeleiding van de reis is in handen van Arjen van Prooijen.
 • Arjen is docent kunstgeschiedenis aan de Hogeschool van Maastricht (de kunstacademie en het Conservatorium) en geeft lezingen en cursussen over kunst gerelateerde onderwerpen.
 • De reis-organisatorische begeleiding is in handen van Olaf Bluijssen van Educatravel.
 • Educatravel is aangesloten bij het Garantiefonds, SGR garantieregeling.
 • De host van de reis is Petra van Prooijen.

 

De reis kost €1520 (heel veel inclusief). Inbegrepen is:

 • Vervoer per luxe touringcar naar vliegveld Brussel en terug
 • De vlucht (inclusief bagage) retour van Vliegveld Brussel naar Wenen met Brussels Airlines
 • 6 overnachtingen in het uitstekende NH Danube City hotel in Wenen, op basis van logies/ontbijt. Citytax is niet inbegrepen. (kan fluctueren. De citistax moet in het hotel betaald worden.)
 • 1 diner op de dag van aankomst in restaurant Taragona (in het NH Hotel zelf), zondag 15 oktober.
 • Transfer Vliegveld-Hotel op de dag van aankomst
 • De Viennapas van zondag tot en met vrijdag.
 • Transfer van het hotel naar het vliegveld in Wenen op de vertrekdag zaterdag 21oktober.
 • Excursie per bus op zaterdag 21 oktober naar de bijzondere Kirche am Steinhof in het westen van de stad (valt buiten de Viennapas. We krijgen hier een rondleiding) en de kerk van Wotruba in het zuidwesten van de stad. (ook een rondleiding) Verder bezoeken die dag het grote kerkhof van Wenen met veel beroemde graven en Secessiongebouwen..
 • Kunsthistorische reisleiding gedurende de gehele reis door Arjen van Prooijen en hosting door Petra van Prooijen
 • Alle entreegelden via de Viennapas (€169)
 • Toegang tot de kunstverzameling van de kunstacademie. Ze zg Gemaelde galerie. Zit niet in de Viennapas. (€ 6,- voor groepen vanaf 10 personen)
 • Toegang tot het transept en het koor van de st Stephansdom. (€ 6,- niet in de Viennapas)
 • Toegang tot het beroemde Secessiongebouw en het Beethovenfries. (niet in de Viennapas) €9,50 – €6,- (65+)
 • Toegang tot de Karlskirche (niet in de Viennapas) kost €9,50
 • Een reader met informatie over Wenen en over deze reis.

 

Niet ingegrepen is:

 • Overige maaltijden, drankjes en uitgaven van persoonlijke aard.
 • Eventuele fooien en verzekeringen en de reeds genoemde citytax.
 • €25 per boeking voor Educatravel.
 • Het vervoer in de stad (vooral Metro). We komen meer-dagen-kaarten bij een metrostation in de buurt van het hotel. Zijn niet zo duur.
 • Eventueel bezoek aan het Albertina Modern en het Theatermuseum. Dit is niet in het programma opgenomen maar het kan zijn dat dit toch erg interessant is. (afhankelijk van tentoonstellingen)

 

Het Programma is ambitieus. Indien u programmaonderdelen wilt overslaan, dan kan dat. Petra houdt dat in de gaten en informeert u indien u weer kunt of wil aansluiten. Het Programma is onder voorbehoud:

Zondag 15 oktober: Reisdag
In de loop van de ochtend vertrekt de bus vanuit Maastricht naar Brussel.
Na enkele opstapplaatsen in Zuid Limburg zijn we rond 13.30 uur op het vliegveld.
We vliegen om 15.40 uur en zijn rond 17.20 uur in Wenen.
Na een transfer naar ons hotel en het inchecken is er een gezamenlijk diner in het hotel. (inbegrepen). Na het avondeten wandelen we naar het Metrostation 500 meter voor meerdaagse vervoerskaarten. Die kaarten zijn ook geldig in de tram en bus. De tram naar het centrum stop echt voor de deur van ons hotel.
Maandag 16 oktober: Stadswandeling langs belangrijke kerken, Albertina en Postsparkasse

Na het ontbijt vertrekken we al vroeg (om 8.30 uur) naar het centrum van Wenen.
Daar bekijken we eerst de Stephansdom met de beelden van Anton Pilgram 1446-1516
In deze kerk zijn nog veel meer schitterende beelden te zien uit de hoge en late middeleeuwen
We bekijken deze prachtige kerk (toegangsprijs van €6 per persoon voor het interieur zit in de reissom) en wandelen dan in de richting van het Mozarthaus.
Dit wordt ook wel het “Figarohaus” genoemd, want in de twee en een half jaar dat Mozart hier met zijn gezin woonde (appartement op de eerste verdieping) , schreef hij de beroemde opera “le nozze di Figaro”
Sinds het Mozartjaar (2006) is het statige pand aan de Domgasse volledig verbouwd en gerenoveerd. De kosten, ruim 8 miljoen euro, geven aan dat het hier een serieuze ingreep betreft.
We zien weinig authentieke spullen van de beroemde componist daarom gaan we niet naar binnen.

We wandelen we naar de Akademie der Wissenschaften. In de feestzaal van dit enorme universiteitscomplex is een spectaculaire schildering aangebracht door Gregorio Guglierlmi. We gaan proberen of de schildering toegankelijk is voor ons. We zijn afhankelijk van de openingstijden van het Universiteitsgebouw.
Vervolgens wandelen we naar de Jezuïetenkerk waar een spectaculaire koepel-schildering van Andrea Pozzo te zien is. Via de Franziskanerkirche, waar ook een werk van Pozzo te zien is in trompe l’oeil stijl. Deze Franziskanerkirche bezit ook een prachtig orgel van Johann Wὂckherl.

De kerk zelf, uit 1603, heeft een façade in Zuid Duitse renaissancestijl. Een beetje raar zijn de drie gotische ramen en de puntgevel.
Hierna wandelen we naar het “Huis zonder werkbrauwen” van Aldof Loos. Ook de American Bar van zijn hand is in de buurt. We wandelen langs de zg. Pestsaule in het winkelgebied Graben.
Rond 11.00-11.30 uur bezoeken we de Kapucijnerkirche met de Kaisergruft (Wenenpass). Die Kaisergruft is een crypte met de sarcofagen van de Habsburgers. Maar de kerk zelf op de Neue Markt is ook de moeite waard. Deze kerk/museum is open op maandag.

Hierna lopen we naar de nabijgelegen Hofburg. Bij de Hofburg bezoeken we Augustinerkirche.
Daar is het beroemde grafmonument te zien dat Antonio Canova maakte voor Aartshertogin Maria Christine. Daarnaast is er in deze kerk het Loretoheiligdom met de harten van de Habsburgers gevestigd. De graven en de lichamen van de Habsburgers bevinden zich in de zojuist bekeken Kaisergruft.

Na de lunch bezoeken we het Albertina (Wenenpass) rond 13.30 uur.
Dit museum, dat is opgericht in 1776, bezit meer dan 1 miljoen prenten en ruim 60.000 tekeningen. Daarnaast bezit het museum een uitstekende collectie kunst van de twintigste eeuw.
Op de dag dat we het museum gaan bezoeken is er een interessante tentoonstelling over Michelangelo en zijn volgelingen. Die tentoonstelling gaat over zijn ignudi. (studies en tekeningen van naakten die de schilder onder andere maakte voor de Sixtijnse kapel in Rome) Verder is de invloed van zijn tekeningen te zien onder andere in het werk van Rembrandt en Egon Schiele.

Rond 16.00 uur staat een bezoek gepland aan de Postsparkasse (gratis) van Otto Wagner. Dit zeer interessante gebouw uit het begin van de twintigste eeuw is de perfecte synthese tussen Secession (Jugendstil van Wenen) en modernisme. We kunnen ook binnen de grote Kassensaal bekijken. En misschien is het mogelijk om het kleine museum, dat hoort bij deze postspaarbank ook te bezoeken.

Na het bezoek aan de Postsparkasse is het tijd voor een drankje en een diner op eigen gelegenheid in de stad. Natuurlijk kunt u ook met de metro terug naar ons hotel. Daar in de buurt vind u voldoende mogelijkheden om te dineren.

 

Dinsdag 26 oktober: Karlsplatz, Secessiongebouw, Nashmarkt en Belvedere

Na het ontbijt vertrekken we om 8.30 uur in de richting van de Karlsplatz.
Daar bekijken we rond 9.15 uur de Karlskirche (€9,50 niet in de Wenenpas). Deze kerk uit de 18de eeuw is gebouwd door Johann Bernhard Fischer von Erlach en heeft een 72 meter hoge koperen koepel.
Dit schoolvoorbeeld van late barok is ook van binnen de moeite waard.
Het bijzondere Karel Borromeusfresco in de koepel is van Johann Michael Rottmayer.
Je kunt sinds 2018 het fresco van dichtbij beschouwen want er is een lift aangelegd in de kerk die je als bezoeker naar boven brengt. is met een lift te bezoeken.
(afhankelijk van de kwaliteit van de tentoonstelling kunnen we er ook voor kiezen om het Albertina Modern te bezoeken. De keuze tussen de kerk of het Albertina maken we ter plaatse. Ook het Albertina Modern is niet opgenomen in de Wenenpas)
Vlak in de buurt is nog een prachtig beeld te zien van Henry Moore.

Op de Karlsplatz zelf is nog het Stadtbahnpavillon van Wagner te zien. Ook kijken we even naar de Kunsthalle.
De Staatsoper en de Musikverein, de bakermat van de Weiner Sangerknaben en de Philharmonie is in de buurt. De zaal biedt plaats aan ruim 2000 toeschouwers. Wellicht is er nog een mogelijkheid om de zaal van binnen te kunnen bewonderen.

Na de Karlsplatz wandelen we naar het beroemde Secessiongebouw van Olbrich met het fantastische Beethovenfries van Gustav Klimt. (€9,- of €6,50 niet in de wenenpas) We bezoeken dit gebouw. Afhankelijk van de tijdelijke tentoonstelling verblijven we hier 45 minuten tot een uur.
Vervolgens lopen we naar de Akademie der Bildenden Kunsten. Dit gebouw uit de Neo-Renaissance bood in het begin van de twintigste eeuw plaats aan beroemde studenten als Egon Schiele en Friedensreich Hundertwasser. Ook Adolf Hitler deed er toelating. Hij werd 2 maal afgewezen.
We bezoeken dit gebouw op woensdag want het is op dinsdag gesloten.

We wandelen over de zg Naschmarkt. De geschiedenis van deze wereldmarkt gaat terug tot het einde van de 16de eeuw. Aan de linken Wienzeile liggen twee gebouwen van Otto Wagner. Het Majolicahaus (nr 40) is het meest opvallend. Ernaast is een gebouw van Kolo Moser (nr 42). Op de Markt zelf zijn 120 Marktkramen en eetgelegenheden. Ideaal voor de lunch.
In de buurt zijn nog het Sterfhuis te zien van Schubert en het Haydnmuseum.
Na de lunch bezoeken we de wijk met het Belvedere. (14.30 uur opgenomen in de Wenenpass)
Het Belvedere is het door Lucas von Hilderbrandt in rococostijl ontworpen zomerverblijf van Prins Eugenius van Savoye. Het paleizen-complex ligt aan de Rennweg.
De Rennweg is een straat met verschillende architectonische bijzonderheden.
Op nummer 3 is een pand van Otto Wagner te zien uit 1890, op nummer 5 heeft Gustav Mahler gewoond, nummer 8 is het conservatorium en nummer 10 is een kerk van Fischer von Erlach.

Het Oberes Belvedere verrast direct na de ingang de atlantenzaal van Lorenzo Matticilli.
In dit 4 verdiepingen hoge gebouw zijn werken te zien van Vincent van Gogh, Gustav Klimt, Egon Schiele en Oscar Kokoschka. Als wij in Wenen zijn is er een belangrijke tentoonstelling van het werkt van Louise Bourgeois (1911-2010) te zien. Naast haar vroege schilderijen zijn er ook beelden van haar te zien. Het is een reizende tentoonstelling die niet in Nederland te zien is.
Het Unteres Belvedere kent een erg fraai exterieur. We zien de Prunkstall en de Orangerie.
Het gebouw zelf wordt vaker gebruikt voor tentoonstellingen. Vanwege het 300 jarig bestaan van het Belvedere is daar een tentoonstelling te zien die heet: van Granach tot Klimt. De tentoonstelling geeft een overzicht van de verzamelde kunst vanaf de bouw van het Belvedere in 1723. (de afgelopen 300 jaar).
We blijven de hele middag in dit complex
Ook de formele tuin tussen de beide Belvederes is zeer de moeite waard.
Mensen die dat willen kunne ook nog naar Belvedere 21 (hedendaagse kunst) een stukje verderop.
In de avond diner op eigen gelegenheid.

Woensdag 18 oktober: Akademie der bildenden Künste, Natur Historisches Museum, Kunsthistorisches museum
Na het ontbijt vertrekken we iets later dan gebruikelijk weer naar het centrum. We stappen uit bij de Metrohalte Karlsplatz en wandelen naar de Akademie der bildenden Künste Wien (niet in de Wenenpas 6€ voor groepen groter dan 10 personen)
We starten daar ons programma bij de gemaeldegalerie van de Academie (10.00-12.00 uur). Hier is het beroemde triptiek van Jeroen Bosch te zien. Maar ook werken van Durer en Schiele. (het museum bezit 1600 werken)
Bij het schrijven van dit programma is er nog niet bekend of er ook een tentoonstelling is in het gebouw.
Na de lunch op de Naschmarkt met de gebouwen van Moser en Wagner bezoeken we het Naturhistorisches museum (1400 uur, zit in de Wenenpas) daar concentreren we ons op de prehistorie en bekijken de beroemde Venus van Willendorf Het beeld is 11,1 cm groot en werd altijd gedateerd tussen 24.000 en 22.000 v.Chr. Recente ideeën en onderzoek over dit beeld doet vermoeden dat het ouder is. (Zo’n 30.000 jaar oud). Het werd gemaakt in het Laat-paleolithicum en werd gesneden uit oölitische kalksteen, dat niet in het gebied te vinden is. Het is gekleurd met rode oker. De herkomst van de steen wordt nog steeds onderzocht. We zullen verschillende inhoudelijke hypothesen over het beeldje bespreken. We blijven ongeveer 50 minuten in het museum. Dat is net genoeg om de meteorietenverzameling te zien. De grootste meteorietenverzameling ter wereld. Natuurlijk hebben we geen tijd voor alle 39 zalen met meer dan 30 miljoen objecten.
Later wandelen we naar het ertegenover liggende Kunsthistorisches museum. (15.00 uur. Opgenomen in de wenenpas) Dit museum, dat is opgericht voor de collectie van Franz Joseph bevat 5000 jaar kunstgeschiedenis. Vanaf artefacten uit het oude Egypte tot 1900 is hier de echte topklasse van de kunst te zien.
We blijven tot de late middag in het museum en bezoeken de verschillende afdelingen. U krijgt een rondleiding in 2 groepen en heeft ook echt de mogelijkheid dit toonaangevende museum zelf te ontdekken.
Na het museumbezoek is er weer gelegenheid tot een drankje en avondeten in de stad.
Een optie is om, voor de mensen die dat willen in de avonduren het Haus de Musik (opgenomen in de Wenenpas en tot 22.00 uur open) te bezoeken. Dit zg Klangmuseum is gevestigd in een gebouw van 5 verdiepingen. Centraal staat de geluidsbeleving. Het is een interactief museum met de nieuwste digitale technieken krijgt u inzicht in de Philharmonie het rijke muziekleven van Wenen.
Donderdag 28 oktober: Paleizen dag, Schὂnbrunn, Hofburg

Vandaag gaar we echt vroeg op.
Na het ontbijt vertrekken we richting Schὂnbrunn.
Het is slim om daar erg vroeg te zijn. Het gaat waarschijnlijk al om 8.00 uur open. Even met de groep overleggen hoe laat we daar aantreden. (9.00 uur lijkt ook nog prima op tijd)
Dit enorme rococopaleis is de voormalige zomerresidentie van Kaiserin Maria Theresia en Kaiser Franz Stephan. We krijgen hier een grandtour. (Audiogids, je mag hier niet zelf gidsen)
In totaal kent het slot 1441 kamers, waaronder de spiegelzaal waar Mozart componeerde en speelde als kind.
Na het bezoek aan het paleis bekijken we de tuinen met de Gloriette, Kronprinzengarten, Irrgarten en labyrinth. Misschien is er zelfs nog tijd om de Panda’s in de vlakbij gelegen dierentuin te bekijken.

(We kunnen gratis naar binnen met de Viennapas)

Ook het Otto Wagner Paviljoen Hietzing is vlakbij.
Mooi om van daaruit terug te gaan richting het centrum.

Na de lunch in het centrum bekijken we de Hofburg. (opgenomen in de Wenenpas, rond 14.00 uur)
De Hofburg is een soort stad in een stad. Het complex is enorm groot (240.000 vierkante meter)
Het paleis heeft 18 vleugels en 2600 kamers. Er werken meer dan 5000 mensen
Hier hebben de Habsburgse vorsten 600 jaar geregeerd.
We bezoeken vandaag niet alle bezienswaardigheden in de Hofburg.
In ieder geval bekijken we de beroemde Prunksaal en de National-bibliotheek. Ook bekijken we de Hofkapel en de Kaiserappartements (met het Sisimuseum) en de Schatzkammer en de verwijzingen naar het Aken van Karel de Grote en de Ottoonse koningen. Rijkskroon en kroningsschatten. Misschien is er nog tijd voor het Weltmuseum, de Zilvercollectie, de musea van de Neue Burg. De tuinen van de Hofburg zijn ook de moeite van het bezoeken waard.

Ook ander opties is een bezoek aan het Theatermuseum op de burgring 5. Dit is het Paleis Lobkowitz van Fischer von Erlach. In het theatermuseum is de Eroicazaal te zien waar Beethovens derde Symfonie werk uitgevoerd. In het Theatermuseum is een van de meest bijzondere schilderijen van Klimt te bewonderen. Dit museum zit niet in onze Wenenpas en is ook niet opgenomen in de prijs van de reis.

De meeste musea van de Hofburg zijn ook in de avond tot 21.00 uur open. Mocht het te vermoeiend worden of om andere redenen niet haalbaar in de middag, dan kunnen we na het diner rond 20.00 uur nog iets plannen van de Hofburg.

Vrijdag 20 oktober Hundertwassermorgen. Spittelau, Kunsthaus, Hundertwasserhaus, museumkwartier, Mumok, Leopoldmuseum

Vandaag staat eerst een rit met de U6 naar de wijk Spittelau op het programma. Vertrek 8.30 uur.
Hier in het noorden van Wenen bekijken we de stadsverbrandingsinstallatie van Friedensreich Hundertwasser.
Daarna verplaatsen we ons naar een tot dan toe niet bezochte wijk van de stad en staat het Kunsthaus Wien (opgenomen in de Wenenpas) op het programma. (10.00 uur) de oude Thonetfabriek. Deze fabriek is “omgevormd” door Hundertwaser. In dit museum met een oppervlak van 4000 vierkante meter, is de grootste collectie kunst te zien van Hundertwasser. Het museum is opgericht in 1991
Na dit bezoek aan het museum staat Hundertwasserhaus op het programma. Dit gebouwencomplex uit 1986 laat de vroege ecologische architectuur zien van de vrije geest van Hundertwasser.
De 7 terrassen en verdiepingen laten duidelijk de belangrijkst concepten zien van deze milieubewuste kunstenaar-architect.
Vlakbij het Hundertwasserhaus is de zg. Village te zien. Hier is veel te zien en te koop van deze kunstenaar.

Van 13.00 uur tot 14.00 uur staat de lunch gepland.
Om 14.30 uur verzamelen we weer vlakbij het museum in het zogenaamde Museumquartier.
Hier bevinden zich het Leopoldmuseum en het Museum voor Moderne kunst MUMOK.
We bezoeken eerst het Leopoldmuseum (opgenomen in de Wenenpas) dat is genoemd naar het echtpaar Rudolf en Elisabath Leopold. Verzamelaars die hun collectie tentoonstellen in dit museum sinds 2001.

Het opmerkelijke gebouw is van Ortner und Ortner. In het museum bevindt zich de grootste collectie kunst van Egon Schiele ter wereld. In Totaal bezit het museum 5400 werken van vooral Oostenrijkse kunstenaars als Schiele, Klimt, Kokoschka, Hoffmann, Kubin en Moser.

Als wij er zijn is er een grote tentoonstelling te zien van het werk van Gabriele Münter Gabriele Münter was de echtgenote van Wassily Kandinsky. Ze was aangesloten bij de expressionistische groep Der Blaue Reiter en woonde met Kandinsky in München en Murnau. Deze tentoonstelling opent vandaag dus actueler kan niet. Naast het werk van Münter is er ook een tentoonstelling te zien van de Oostenrijkse expressionist Max Oppenheimer.

Na het Leopold museum bekijken we het MOMOK. (16.30 uur) Dit museum is kleiner en, in de orde van de rangschikking op kwaliteit, ook wat minder belangrijk.
Er zijn verschillende tentoonstellingen te zien. Onder andere Avantgarde en vrijheid. 30 kunstenaars uit de hele wereld die hun licht hebben laten schijnen op de situatie van de oorlog en vrijheid.

Daarna diner op eigen gelegenheid.

Zaterdag 21 oktober: Wenen buiten het centrum.
Kirche am Stienhof, Wotrubakirche, Centraal kerkhof

Vandaag is het al weer de laatste dag van onze Wenenreis.

Na het ontbijt worden we met de bus opgehaald voor een bezoek aan de Kirche am Steinhof.
Deze kerk ligt buiten het centrum van Wenen in de wijk Penzing en is gebouwd naar ontwerp van Otto Wagner tussen 1904 en 1907. De gebrandschilderde ramen zijn van Kolo Moser.
De toegang van deze bijzondere kerk in Secessionstijl ligt verborgen in een bosgebied. De ingang via het kuuroord is op dit moment niet mogelijk. Dat betekent een wandeling van 20 minuten.
We krijgen hier een rondleiding van een plaatselijke gids.

Na de Kirche am Steinhof staat ook nog de Wotrubakirche op het programma.
Ook hier krijgen we een rondleiding in dit markante gebouw.

We kijken even voor een lunch onderweg.

We bezoeken ook nog het Zentralfriedhof in het Zuid Oosten van de stad.
Dit kerkhof is erg de moeite waard vanwege enkele secessiongebouwen. Zo is is er de Karel Borromeuskerk van Max Hegele te zien. Max Helege is een leerling van Otto Wagner.
Naast enkele gebouwen op het kerkhof bekijken we ook de graven van beroemde Oostenrijkers zoals de componisten Brahms, Mozart, Beethoven, Schubert, Schὂnberg, Johann Strauss.
Maar ook veel kunstenaars vonden hier hun laatste rustplaats zoals Hoffmann het opmerkelijke graf van Franz West en de popster Falco
Het kerkhof heeft een oppervlakte van 2,5 vierkante kilometer en is daarmee de op een na grootste begraafplaats van Europa. Er liggen meer dan 3 miljoen mensen begraven.

Na het middagprogramma brengt de bus ons naar de luchthaven (rond 20.00 uur. We kijken even hoe we dat doen met avondeten)
Onze terugvlucht naar Brussels is om 21.40 uur. We komen dan om 23.25 aan in Brussel.
Baggage ophalen en vervolgens een transfer naar Maastricht waar we rond 1.30 uur aankomen.
(in de nacht van 21-22 oktober)

Inlichtingen over de organisatie en het hotel van de reis kunt u krijgen bij Olaf Bluijssen van Educatravel.

 

Asperge 37 5988 JH Helden. Aangesloten bij de SGR-garantieregeling
077 3082143 / 0622663508
info@educatravel.nl

Hier kunt u zich ook inschrijven (op volgorde van binnenkomst).