Aanbod

Beste mensen,

Hierbij het aanbod van cursussen voor het najaar van 2024.

Het aanbod bestaat uit 3 cursusopties:

Cursussen Vaeshartelt

Tijd
Maandagavond van 19.45 tot 22.00 uur
(pauze met drankje van 15 minuten)

Aantal bijeenkomsten
10

Locatie
Buitenplaats Vaeshartelt
Zaal 13

Aanmelden
Via het contactformulier onderaan deze pagina of via petra@arjenvanprooijen.com

Kosten
10 bijeenkomsten: €210,-

Data
23 september
30 september
7 oktober
14 oktober
4 november
11 november
25 november
2 december
9 december
16 december

Deze cursus is het vervolg op de cursus “vanaf Dada”.

Toch is het ook gewoon heel goed mogelijk om in te stappen. U hoeft geen voorkennis te hebben om de verhalen te kunnen volgen. De cursus begint met een verhaal over de nieuwe zakelijkheid.

Deze internationale stijl met een specifiek soort realisme zien we populair worden in Nederland (Charley Toorop, Edgar Fernhout, Dick Ket), maar vooral ook in Duitsland.

In het Duitsland van de jaren 30, is het beoefenen van deze stijl niet zonder gevaar.

Sociaal engagement en anti-oorlog sentiment zorgen ervoor dat de kunstenaars die deze stijl beoefenen een verbod (kunnen) krijgen om kunst te maken. (Kulturkammer)

Dat verbod gold ook voor de kunstenaars van de Avant-garde en had dus grote gevolgen voor de kunst in heel Europa.

In de cursus bekijken we de zogenaamde entartete kunst, maar ook de echte Nazi-kunst en architectuur zal behandeld worden.

De cursus vervolgt na de tweede wereldoorlog met de opkomst van New York als centrum van de kunst. De kunst van de vrijheid, het abstract expressionisme, de colorfield paiting en de zg. Postpainterly zullen besproken worden. Net als aanverwante stromingen in Europa en Japan.

In de kunst vervaagt de scheidingslijn tussen twee een driedimensionale kunst steeds meer.

We zullen kijken naar minimal art en conceptuele kunst waarbij we ook steeds uitstapjes maken naar de receptie van deze stijlen in de hedendaagse kunst.


Morris Louis: point of Tranquility Floral 1959-1960 (magna op doek)

Tijd
Woensdagmorgen van 10.00 tot 12.15 uur
(pauze met drankje van 15 minuten)

Aantal bijeenkomsten
10

Locatie
Buitenplaats Vaeshartelt
Zaal 10 & 11, soms de Fumoir (ontvangstzaal beneden)

Aanmelden
Via het contactformulier onderaan deze pagina of via petra@arjenvanprooijen.com

Kosten
10 bijeenkomsten: €210,-

Data
25 september
2 oktober
9 oktober
30 oktober
6 november
13 november
27 november
4 december
11 december
18 december

Deze cursus is een vervolg op de cursus VANAF HET BEGIN die in het voorjaar van 2024 centraal stond. De cursus begint het verhaal over de Griekse vaasschilderkunst, maar al snel vervolgt het verhaal met de kunst van de Romeinen. De romeinen waren echte bouwers. We bespreken de belangrijkste gebouwen in de Romeinse steden van de keizertijd (zoals theaters, badhuizen, tempels en huizen/villa’s). Daarnaast zijn er belangrijke monumenten (zoals Triomfbogen) en gedenkbeelden van bijvoorbeeld keizers.

Door de natuurlijke wijze van conserveren na de uitbarsting van de Vesuvius in het jaar 79 na Christus, zijn er ook veel schilderingen bewaard gebleven. (Pompeï en Herculaneum)

In de vierde eeuw komt het Christendom op. We bekijken de Vroeg Christelijke kerken in Rome en Ravenna met hun bijzondere mozaïeken. Na de val van het West Romeinse Rijk probeert Keizer Justinianus vanuit Constantinopel het gehele rijk te herstellen. De zesde eeuw wordt dan de eerste bloeitijd van de byzantijnse kunst en cultuur. We zullen de belangrijkste byzantijnse kerken bespreken. We zullen zien dat de Aja Sophia een model wordt voor de Moskee.

Naast de hoog en laat byzantijnse kunst zal er dus ook aandacht zijn voor de ontwikkeling van de moskee in de Islam.

Ondertussen is de periode van de volksverhuizingen in de vroege middeleeuwen in West Europa zeer interessant. Van deze duistere eeuwen hebben we de laatste jaren veel meer kennis kunnen vergaren. We zullen de vroege edelsmeedkunst behandelen uit Sutton Hoo en Staffordshire en kijken naar de artefacten van de Vikingen. We zullen ontdekken dat patronen en diermotieven uit deze Germaanse stijl ook zichtbaar zijn in de oosterse kunst van de Islam (en zelfs weer terugkeert in de Arts and Crafts en Jugendstil).

Vervolgens is er aandacht voor miniatuurschilderingen in manuscripten. Naast de receptie van de Germaanse dierstijl is de boekschilderkunst van groot belang in de kloosters uit het rijk van Karel de Grote (800) We eindigen deze cursus ergens in de hoge middeleeuwen bij het Karolingisch, Ottoons of Romaans.


De koepel van de Aja Sophia in Constantinopel (Istanbul)

ZOOM-lezingen

De ZOOM-lezing zijn op allemaal op dinsdagavond. Ze zijn live, maar worden ook opgenomen. Indien u een cursusdag mist kunt u de opname terugkijken.

Tijd
Dinsdagavond 20.00 tot 21.15 uur (soms uitloop tot 21.30 uur)

Aantal bijeenkomsten
6

Aanmelden
Via het contactformulier onderaan deze pagina of via petra@arjenvanprooijen.com

Kosten
6 bijeenkomsten: €54,-

Gemist?
De verhalen worden opgenomen. Mocht u een keer niet aanwezig zijn, krijgt u op verzoek een link naar de opname toegestuurd.

Platform
ZOOM

Data
17 september
24 september
8 oktober
29 oktober
12 november
26 november

We kunnen er maar niet aan wennen maar de beelden uit de Griekse en Romeinse geschiedenis waren, net als de tempels zeer kleurrijk beschilderd. Vinzenz en Ulrike Brinkmann (Duitse archeologen) zijn al 40 jaar bezig met de reconstructie van de beschildering van antieke sculptuur. Hun recente methodiek levert verrassende resultaten op.

De Leeuw van Loutraki 550 voor Christus Reconstructie
Contemplatie is het gemeenschappelijke thema in het werk van de volgende hedendaagse kunstenaars en architecten:

Lee Ufan, James Turrell, Wolfgang Laib, Olafur Eliasson, Bill Viola, Refik Anadol, Chiharu Siota, Anish Kapoor en de architecten Peter Zumthor en het duo SelgasCano.

In dit verhaal krijgt u voorbeelden te zien van kunstwerken die rust en bezinning uitstralen.

Het gaat over kunstwerken die bestaan uit licht, stuifmeel, rijst, stenen en glas, water, draden wol, of leegte. Indien u niet bekend bent met deze kunstenaars zult u verrassende ontdekkingen doen.

SelgasCano Project James Turrell Project

Cursuslocatie

Er is ruim parkeergelegenheid en de buitenplaats is ook heel goed bereikbaar middels een wandeling door het bospad vanaf het treinstation Maastricht Noord.

De cursus op de woensdagmorgen bestaat traditiegetrouw uit een grotere groep mensen dan de cursus op de maandagavond. Op woensdagen zitten we meestal in zaal 10, 11 en 12 (grote samengevoegde zaal). Echter, soms zitten we in zaal 1. De maandaggroep is gepland in zaal 13.

Buitenplaats Vaeshartelt
Weert 9
6222 PG
Maastricht

Kosten & inschrijving

Deelname aan de 10 bijeenkomsten van de maandagavond-cursus kost € 210,-

Deelname aan de 6 bijeenkomsten via livestream ZOOM kost € 54,-

U kunt zich inschrijven voor de cursussen door een mail te sturen naar Petra van Prooijen, met vermelding van de titel van de cursus of ZOOM-lezingreeks: petra@arjenvanprooijen.com. U kunt zich ook aanmelden met onderstaand contactformulier. Doet u dat alstublieft spoedig, u krijgt dan ook snel antwoord als u erbij zit.

Betalingen dient u te voldoen voor aanvang van de cursus. Ons rekeningnummer is NL20INGB0003727467 t.n.v. A. van Prooijen.
Let op: het is belangrijk dat u uw naam vermeldt bij inschrijven. Vooral als de naam op uw bankpas niet overeenkomt met uw eigen naam.

Gelieve bij de betaling te vermelden voor welke cursus u betaalt en uw naam indien die verschilt van de naam op het rekeningnummer. Dat maakt onze administratie gemakkelijk.